Udskriv
 

Kulstofs kredsløb - bliv klar til naturfagene i udskolingen

I 6. klasse samler vi de forskellige elementer eleverne har lært af kulstofs kredsløb i natur/teknologi og bliver klar til at tage livtag med de spændende naturfag i udskolingen, hvor kulstofs kredsløb står meget centralt.

Læringsaktiviteten fokuserer på forståelsen af altings opbygning af grundstoffer og nogle af naturens meget almindelige molekyler som CO2, sukker og vand, samt processerne fotosyntese og respiration på natur/teknologi-niveau.
Om aktiviteten

Sted:

Raadvad Naturskole, Rude Skov Naturskole

Målgruppe:

6. klasse

Fag/læreplan:

Skolefag: Natur/teknologi
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D


Varighed:

4 timer

Mål:

Målet med læringsaktiviteten er at bygge bro mellem natur/teknologi og udskolingens naturfag ved at gøre eleverne bevidst om hvad de allerede ved og hjælpe dem med at samle det til mere samlet forståelse. Forståelsen forankres i konkrete observationer af fænomener.
Læringsmål:
Eleven kan koble fænomener fra naturen med kulstofs kredsløb (f.eks. blade der nedbrydes eller planters opbygning)
Eleven kan bruge begreberne CO2, ilt, energi, nedbrydning, fotosyntese og forbrænding, når de forklarer kulstofs kredsløb.
Eleven kan forklare kulstofs kredsløb ud fra modeller de selv er med til at fremstille på dagen.

Drejebog:

Dagen starter med en introduktion af programmet, hvorefter klassen gruppevis arbejder med opgaver, modeller og undersøgelser om forbrænding og fotosyntese. Til sidst laves en fælles model, hvor eleverne gennem en narrativ tilgang til kulstofkredsløbet selv indgår i modellen.

Opgaver for lærere og pædagoger:

Læreren står for et eller to værksteder efter introduktion. Det er vigtigt naturfagslæreren er med på dagen.

Mere om aktiviteten:

Forberedelse: Klassen bør have et indledende kendskab til det periodiske system og grundstofferne oxygen, hydrogen, kulstof og gerne nitrogen på forhånd. 
Booking
Klik her for at læse mere om hvordan du booker aktiviteten
 

 
 
 
Naturskolerne.dk       Tlf. 45 80 59 26       mail@naturskolerne.dk       Raadvad 50, 2800 Lyngby